Populära kattraser

Att katten är ett populärt husdjur är inte någon nyhet, då vildkatten tidigt domesticerades av människan för att hålla ohyra borta. Vissa raser är dock särskilt populära, vilket sannolikt beror på en kombination av deras utseende och deras beteende och temperament.

En populär kattras är Maine coon. Det är en ras med ursprung i Amerika, som anses vara den första raskatten med sådant ursprung. Katten känns lätt igen på dess storlek: det är en robust ras där honorna väger mellan 3,5 och 6 kilo och hanarna mellan 6 och 8 kilo. Kattrasens storlek och stora, yviga svansar gav upphov till en av de många skrönorna som finns kring kattens ursprung. Historien kommer från Maine, och går ut på att rasen har uppstått genom parning mellan en katt och en tvättbjörn (som heter racoon på engelska – därav kattrasens namn). Maine coon är en mycket lugn och stabil katt som är snäll mot såväl människor som andra djur. Det har gett rasen smeknamnet ”The Gentle Giant”.640px-Niobe050905-Siamese_Cat

En kattras som blivit känd genom sin medverkan i Disney-filmen Pongo och de 101 dalmatinerna är siames. Siameskatter känns lätt igen på deras karakteristiska utseende, med ljusblå ögon, beige päls och så kallad colorpointteckning, med en mörkare region runt ansiktet som kallas mask, liksom på ben, öron och svans. Siamesen är en mycket gammal kattras, som antas ha sitt ursprung i Siam, i nuvarande Thailand (därav kattrasens namn). Redan på den allra första kattutställningen i världen, som hölls i London 1871, visades en siames upp. Då var den dock ännu inte klassificerad som en egen ras. I Thailand lever siameser fritt. Siameser kallas ibland för ”hundkatten” eftersom de på många sätt beter sig som hundar: de tycker om att apportera och kan lätt lära sig att gå i koppel. Siameskatten är också mycket tillgiven och lekfull, och kräver därför mycket uppmärksamhet; den bör inte lämnas ensam i hemmet.

Om du är ägare till en av dessa kattraser och vill sprida kunskapen om den kan ett bra sätt att göra det vara att starta en hemsida om rasen. Det är idag enkelt att starta en hemsida, och om du registrerar hemsidan i ett länkregister som Svenskahemsidor.com kommer andra att hitta till den lättare. Dessutom kan du själv där hitta rabattkoder som gäller på andra hemsidor.