Katthem

Det finns många katter som av olika anledningar överges eller tas ifrån sina ägare, och som behöver vård och omsorg i väntan på att man kan hitta ett nytt hem åt dem. Som tur är för dessa katter finns det vänliga människor som ger upp sin tid och sina pengar för att ta hand om dem och hjälpa dem på katthem runt om i landet.

Självklart finns det flera katthem i vår största stad, Stockholm. Ett av dem är Stockholms Katthem som ligger i Nacka. Stockholms Katthem är en ideell förening, och deras syfte är att ta hand om hemlösa katter eller katter i nöd i Stockholmsområdet. Eftersom verksamheten är helt ideell är föreningen, precis som många andra katthem, helt beroende av gåvor för att finansiera katternas mat, mediciner och annat. Arbetet på hemmet utförs till stor del av volontärer, och Stockholms Katthem söker för närvarande fler volontärer som kan tänka sig göra en insats för Stockholms katter. Ett annat sätt att hjälpa till som privatperson är naturligtvis att adoptera en av hemmets katter, eller bli fadder till katterna på hemmet.cat-649164_640

I Uppsala har katter en fristad på Uppsala Katthem. Katthemmet drivs av Föreningen Samvetet, som också den är en ideell förening. Föreningen uppskattar att det finns runt 2000 hemlösa katter i Uppsalaområdet som de vill hjälpa hitta permanenta hem. Om du inte vill bli medlem i föreningen kan du också engagera dig genom att bli jourhem för en eller flera katter, det vill säga ta hand om katterna i ditt hem tills de får en ny ägare.

Också i Västerås finns en förening som vill ta hand om stadens hemlösa katter, nämligen Djurskyddet Västerås, som driver hemmet Huskatten. De omplacerar runt 100 katter till nya hem varje år.

Att driva ett hem för djur ställer stora krav på renlighet och på skötseln av fastigheten, både på grund av hygieniska skäl och för att det sliter på golv och väggar att husera så många katter. Ett bra sätt att försäkra sig om att fastigheten sköts på ett korrekt sätt är att anlita en pålitlig fastighetsförvaltare. En fastighetsförvaltare i Stockholm som kan erbjuda sina tjänster till stadens djurhem är till exempel Rubin.