Katten i mytologin

Länge trodde arkeologer, historiker och forskare att katten först domesticerades i det antika Egypten, på grund av den stora mängd avbildningar av katter inomhus som hittats i utgrävningar, och som har daterats till att vara runt 3 500 år gamla. Vid en utgrävning av en grav från neolitikum år 2004 upptäckte man dock ett människoskelett tillsammans med ett kattskelett, som låg nära intill varandra. Detta var ett tydligt tecken på att människan redan då hade tamkatter i sina hem, vilket har fått forskare att konstatera att katten domesticerades så tidigt som för 9 500 år sedan.  De har också fått omvärdera platsen – katten domesticerades sannolikt inte i Egypten, som man tidigare trott, utan på den bördiga halvmånen, i Mellanöstern.

 

Även om katter alltså först domesticerades någon annanstans, var det i den antika egyptiska kulturen 320px-Egypte_louvre_028som katterna dyrkades och fick en framträdande plats i kulturen. Detta märks inte minst på att en av de många egyptiska gudarna och gudinnorna, gudinnan Bastet, ofta avbildades som en katt. Bastet var beskyddaren av förråd och mot ormar.

 

Det var dock inte bara i den egyptiska religionen som katten vördades. I många antika religioner trodde man att katterna var upphöjda varelser som skulle guida och hjälpa människor. Man trodde att de var allvetande, men stumma, så att de inte skulle kunna påverka de beslut som människor fattade. Även inom Islam vördas katter särskilt, även om inget djur är heligt i religionen. Det sägs nämligen att Muhammed hade en favoritkatt vid namn Muezza, och att han tyckte om sina katter så mycket att han hellre gick utan mantel än att störa en katt som lagt sig på den.

 

Även i vår egen nordiska mytologi har katterna en roll. Fruktbarhetens gudinna, Freja, ska nämligen ha åkt i en vagn dragen av ett kattspann.

 

Katter har dock även negativa associationer i många kulturer. Det kan till exempel gälla vidskepligheter som att man får otur om en svart katt korsar ens väg, eller att katter användes av häxor för att förstärka deras krafter.

 

Om du tycker om katter och egyptisk kultur, kan ett vackert sätt att visa det vara att sätta upp en fototapet med ett egyptiskt kattmotiv, till exempel en målning av den egyptiska kattguden, Bastet. Du kan enkelt skapa och beställa fototapeter på Photowall.se.