Kända katter

Kan du inte få nog av charmiga och vackra katter? Det behövs bara en snabb titt på människans nutidshistoria och populärkultur för att förstå att du inte är ensam. Katter har länge varit en av människans bästa vänner och vi fortsätter dagligen att fascineras av detta älskvärda djur. Hur många kända katter, både verkliga och fiktiva kan du komma på? Antagligen har du inga problem med att komma på minst tio stycken på rak arm och sanningen är att det fullkomligen svämmar över av både roliga, intressanta och charmiga katter i både serier, film, tv och böcker. Följ med när vi tar en närmare titt!

Kända katter i serier

Vilka kända katter i serieformat kan du komma på? Många tänker nog direkt på den orangea katten Gustav när man visualiserar en tecknad katt. Andra får nog upp en bild på katten Findus eller Tom ifrån Tom & Jerry. Alla dessa har en sak gemensamt, de ställer till med underbara hyss som gör att man gång på gång behöver städhjälp från pålitliga företag som Qleano.se. Är du något äldre kanske du kommer ihåg Top Cat från Hanna-Barbera. Den populära tv-serien skapades på 60-talet och presenterade ett helt kattgäng som bestod av Benny, Klo, Frasse, Ko-Ko och Listig. Top Cat var ledaren och originalrösten gjordes av den välkända skådespelaren Arnold Stang. I Sverige dubbades serien och Top Cats röst gjordes av Peter Sandborgh. Andra tecknade katter är bland annat filurkatten från Alice i Underlandet, Aristocats, Katten Jansson, Pelle Svanslös, Stimpy från Ren & Stimpy och Azrael från Smurfarna. Hur många av dem känner du igen?

thumbnail

Kända katter i film

Även filmvärlden är fylld av referenser och inhopp från våra älskade kattdjur. Bland de mest kända katterna inom film hittar vi bland annat Ernst Stavro Blofelds vita katt. Ernst Stavro Blofelds är en av James Bonds ärkefiender och hans vita katt låg alltid i hans knä. Scenerna har gett upphov till en mängd olika parodier sedan han och hans katt visades upp i bland annat You Only Live Twice från 1967. En av de mest kända parodierna kommer från Austin Powers. Där sitter ofta Dr Evil med sin katt, Mr Bigglesworth, medan han smider planer om att ta över världen. En katt som var del av en oväntad trio tillhör också filmhistoriens mest kända katter. Katten Sassy var tillsammans med hundarna med Shadow och Chance med i den Disney-producerade storfilmen Homeward Bound: The Incredible Journey från 1993. I Sverige blev den känd som Den otroliga vandringen och gjorde alla tre djuren till superstjärnor över en natt.