Tamkatten

De flesta tycks ha svårt stå emot anblicken av små, söta kattungar. Förmodligen smälter även de allra största hundentusiasterna då de får syn på en bedårande kattunge.

 

Katten – jägaren
Också de söta, spinnande tamkatterna är smygande rovdjur, så hängivna de än är sina ägare. De små katterna är ett slags opportunistiska jägare. De kan döda och äta mer än flera tusen olika arter.

Även om de har god tillgång på mat och vatten ger de sig ut på jakt om de får en möjlighet. The Mammal Society i Storbritannien undersökte år 1998 jaktvanorna hos 964 katter som levde i 600 olika hushåll, under en period om fem månader.

Då vi räknar om studiens resultat till svenska förhållanden får vi en bild av hur effektiva katterna är som jägare.

Omräknat visar studien att våra tamkatter dödar kring 22 miljoner däggdjur, 6 miljoner fåglar och 1 miljon ödlor och ormar varje år. Förutom möss, räknas ekorre, hare och kanin till de däggdjur som fångas. Naturligtvis kan även denna skickliga jägare själva falla offer. Deras banedjur är ofta något mård- eller hunddjur.Tamkatten 2

 

Känner du till det här
En katt kan göra vertikala hopp från stillasittande, ofta upp till 2 meter högt från marken. Att katter kan morra för att skrämma bort fiender eller rivaler. Katter kan springa i hastigheter upp till 50 kilometer i timmen, om än det då handlar om kortare spurter. Som de flesta känner till är katten ett renligt djur. Med hjälp av de krokformade papillerna på kattens, kan den reda ut en trasslig päls.

 

Där- och härstamning
Efter en DNA-studie ser det ut som att tamkatten härstammar från en grupp Afrikanska vildkatter, kallade falbkatter. Studien som utfördes år 2007 pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från den här gruppen av vildkatter. Man fann att de levde i Främre Orienten för mellan 9 000 och 10 000 år sedan. Man tror att katten började domesticeras i områdena kring floderna Nilen, Jordanfloden samt Eufrat och Tigris. Då det var här som jordbruket kom att utvecklas vid den här tidpunkten i världshistorien. Katten lockades till människans spannmålsförråd och kom att bli ett nyttodjur för människan då katten fångade skadedjur som råttor och möss. På så sätt kom katt och människa att leva i en slags symbios.

Tidigare trodde man att katten stammade från det antika Egypten för cirka 8000 år sedan, då den hölls som ett heligt djur där. Likt de egyptiska faraonerna lät kattägarna mumifiera sina tamkatter då de dött. En del markerade även att de bar sorg efter kattens bortgång genom att raka av sig sina ögonbryn.

Katten har sedan dess att den blivit domesticerad sannerligen blivit människan en trogen vän.