Adoptera en katt

Längtar du efter en vän som ligger och spinner intill dig i soffan om kvällarna? Kanske har du funderat på en katt, men känt dig osäker på om du verkligen orkar med en vild kattunge som hänger i gardinerna och far fram som en liten raket genom hemmet. Då ska du överväga att adoptera en vuxen katt istället. I Sverige finns det alltför många hemlösa katter. En del av dem har haft tur och hamnat på ett katthem eller ett jourhem, där de får nödvändig veterinärvård och omvårdnad i väntan på ett nytt hem.

Katthemmen ger katter en andra chans

Via katthemmen adopterar du ofta en vuxen katt och du kan dessutom få hjälp att hitta den katt som passar just dig. De katter som har kommit dit har blivit hemlösa av olika skäl. Vissa har gått vilse, andra har blivit utkastade och några har haft ett gott hem, men ägaren har blivit sjuk eller avlidit. På katthemmen arbetar alla ideellt och alla pengar går direkt in i verksamheten för att betala lokaler, mat, veterinärvård med mera. Många eldsjälar samlar in pengar och katten, Sören säljer klappar för att hjälpa hemlösa katter att få en andra chans. För även om katter har nio liv, kostar den omvårdnad de behöver mycket.

Hjälp ett katthem

Vill du också hjälpa ett katthem, men känner att du inte vill adoptera en katt och binda upp dig för lång tid framöver? Lugn, det finns många sätt att hjälpa till. Förutom att samla in pengar till verksamheten är katthemmen beroende av frivilliga som kommer och städar lokalen, leker och kelar med katterna och ordnar med allt administrativt arbete. Om du har kattvana sedan tidigare kan du också välja att vara jourhem. Då bor katter hos dig tills de är klara för adoption och man har hittat ett nytt hem åt dem. Skulle du fästa dig mycket vid katten är det du som har förtur vid en adoption.